אילו סוגי קפה קיימים? המדריך המלא
עולם הקפה כיום הוא עולם עשיר ביותר בזנים וסוגים שונים, את רובם ניתן למצוא גם כאן בישראל. עבור כל מי שעומד מול קטלוג הקפה ומתלבט אילו סוגים וזנים להזמין, להלן מדריך מקוצר הכולל את הסוגים העיקריים והנפוצים, כמו גם את השיטות העיקריות להכנת קפה בבית –
קפה ברזילאי –
ברזיל מהווה את בירת הקפה העולמית, ומתפקדת כיצרנית הגדולה ביותר בעולם מזה שנים רבות וארוכות, זאת הודות לשטח העצום של המדינה ולתנאי האקלים השוררים בה המצוינים עבור גידול קפה. בהתאמה, ניתן למצוא קפה ברזילאי משובח ביותר (דוגמת זה המגודל במחוז "בהיה"), לצד קפה בינוני או באיכות ירודה
קפה קולומביאני -
יצרנית הקפה השנייה בגודלה לאחר ברזיל. הקפה הקולומביאני נחשב לקפה איכותי במיוחד, גם בהשוואה לזה הברזילאי. בעוד מרבית הפולים נקטפים באופן ידני בקולומביה, ניתן להצביע על שני מינים עיקריים הגדלים במדינה – הזן הבהיר והמתקתק "סופרימו" המתאפיין בפולים גדולים יחסית, והזן "אקסלו" המתאפיין בפולים קטנים יחסית. קפה קולומביאני ידוע כאמור כקפה משובח המתאפיין בגוף כבד ומתקתקות מסוימת
קפה מאתיופיה –
מדינה זו נחשבת למוצאו המקורי של עץ הקפה, וזה עדיין נקטף בה מעצי פרא הגדלים באזורי הרמות של ההרים. "ארר" הוא סוג מוכר יחסית של קפה אתיופי משובח הידוע בטעמו החזק
קפה מהוואי –
קבוצת האיים הידועים הממוקמים באמצע האוקיאנוס הפסיפי מתאפיינים באקלים מושלם לגידול קפה. הזן "קונה" הוא מזני הקפה הידועים ביותר המגודלים בהוואי, כמו גם הזן "מאונה לואה". עם זאת, ייתכן כי לא תמצאו שמות ספציפיים אלו בקלות שכן הקפה המגודל בהוואי נמכר תחת השם של החווה הקטנה שגידלה אותו, ולא תחת שמות התערובות עצמן
קפה אינדונזיה –
גם אינדונזיה נחשבת לאחת מיצרניות ויצואניות הקפה הגדולות בעולם, מזה מאות רבות של שנים. "מנדאלינג" ו"אנקולה" הם שניים מהזנים האינדונזיים המוכרים יותר הגדלים בסומטרה ומתאפיינים בגוף מלא וטעם עשיר ביותר
קפה קנייתי –
בקניה גדלים עצי קפה בגבהים של מעל ל 5000 מ', מהזן "ערביקה" המפורסם. בעוד מרבית הקפה הקנייתי מיוצא ספציפית לארצות הברית, קיים דירוג של זני קפה במדינה זו, המאפשר בחירה על פי רמת איכות ספציפית
דרכים עיקריות להכנת קפה
קיימות מספר דרכים עיקריות להכנת קפה, כאשר אחד ההבדלים המרכזיים בין השיטות השונות נוגע לרמת הטחינה של פולי הקפה (טחינה דקה יותר או פחות של הפולים מתאימה לשיטות שונות של הכנת קפה...). להלן הדרכים העיקריות –
קפה אספרסו
הדרך הנפוצה והמוכרת ביותר כיום להכנת קפה, הן בבתי קפה ומסעדות והן ברבים מן הבתים, היא אספרסו. שיטה זו עושה שימוש בפולים הטחונים דק יחסית, כאשר הרעיון הכללי הוא כי אדי המים הרותחים עוברים דרך שכבה דחוסה של קפה אספרסו (הטחון ברמת טחינה מסוימת ביותר), כאשר המים ממצים את אבקת הקפה, ומתקבלת תמצית ארומטית וחזקה של קפה איכותי ועשיר.
ניתן להכין כיום קפה אספרסו במגוון מכונות ביתיות או מסחריות, ידניות (דוגמת מקינטה) או אוטומאטיות, כאלו העושות שימוש באבקה או בקפסולות מוכנות המכילות את האבקה וכו'.
קפה שחור (בוץ)
קפה הטחון בצורה הדקה ביותר (מה שמאפשר לגרגרים לשקוע, ולא לצוף על פני הכוס), ופשוט ביותר להכנה – פשוט מוזגים את המים הרותחים על גבי האבקה הדקה, מערבבים ונותנים לגרגרים לשקוע במשך כמה דקות
פרקולטור
שיטה זו פחות נהוגה בישראל ויותר נפוצה בארצות הברית. קיימים מספר סוגים של פרקולטורים, כאשר הרעיון הכללי הוא לבצע סינון מיוחד של פולי הקפה כך שהמשקע יישאר בפילטר עצמו או בתחתית קנקן ההכנה המיוחד (אז הקפה הנמזג לכוס "נקי" מגרגרים)
קפה נמס
אולי הקפה המוכר והנפוץ ביותר בבתים בישראל. כולנו מכירים את הנוהל – כפית קפה נמס ומים רותחים, מערבבים ומוסיפים מעט חלב והקפה הנמס מוכן. בשנים האחרונות קפה נמס מגורען הפך פופולארי מאוד בישראל. נס קפה מכינים מפולים אשר עוברם תהליך של ייבוש בהקפאה או ייבוש בריסוס
נעשה לכם חשק לקפה? הנה כמה הוראות הכנה לקפה משובח
איך תכינו אספרס קצר? שימו 7 גרם קפה ב 30 מ"ל מים
איך תכינו אספרסו ארוך? - שימו גרם קפה ב 45 מ"ל מים
איך תכינו אספרסו כפול? - 14שימו גרם קפה ב 60 מ"ל מים
איך תכינו אספרסו כפול ארוך? - שימו 14 גרם קפה ב 90 מ"ל מים
מהו מקיאטו? אספרסו עם כתם חלב מוקצף
איך תכינו קפוצ`ינו - מכינים אותו משליש אספרסו, שליש חלב ושליש קצף חלב
(לאטה - מנת אספרסו עם תוספת חלב (חלש יחסית להפוך או לקפוצ`ינו
· לאטה מקיאטו - זוהי חצי מנת קפה חלב וקצף חלב. נהוג לשפוך את הקפה על החלב והקצף
אספרסו קון פנה - מנת אספרסו וקצפת
אמריקנו - זוהי מנת אספרסו בתוספת מים חמים
קפה אירי - קפה המכיל ויסקי אירי
· קפה הפוך - בישראל מכנים כך מנות קפה שהם שילוב של אספרסו וחלב. בבתי קפה המונח "הפוך" מתייחס לקפוצ`ינו או ללאטה